6,5 miljoen euro voor asbestophaling
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en de OVAM maken in samenwerking met lokale besturen de ophaling van asbestcement mogelijk in 80 procent van de Vlaamse steden en gemeenten. Het enthousiasme onder lokale besturen voor deze projecten is groot en uit evaluatiegesprekken blijkt dat burgers ook erg tevreden zijn over de dienstverlening.
Nog te veel asbest
Hoewel het gebruik van asbest in 2001 verboden werd, blijft het een belangrijk probleem in Vlaanderen. Het komt nog te veel voor in onze gebouwen en op onze daken. Volgens OVAM bevatten Vlaamse gebouwen en infrastructuur nog zo’n 2,3 miljoen ton asbesthoudende toepassingen. Elk jaar overlijden minstens 700 landgenoten aan de gevolgen van blootstelling aan asbest. “Bedoeling is om Vlaanderen tegen 2040 ‘asbestveilig’ te maken. Dat betekent dat asbest in risicovolle toepassingen of in slechte staat wordt verwijderd. Minister Demir zal de komende twee jaren 124 miljoen euro investeren om deze ‘grote schoonmaak’ versneld door te voeren.
Afhalen aan huis
De minister maakte ook bekend dat ze 6,5 miljoen euro investeert om in vijf bijkomende regio’s asbestophaling aan huis mogelijk te maken door de verschillende afvalintercommunales doorheen Vlaanderen. “We willen de drempel voor mensen thuis om asbest te verwijderen verlagen door te investeren in asbestverwijdering en -ophaling aan huis.
Samenwerking met lokale besturen en burgers
Lokale besturen zijn voor het rechtstreeks bereiken van burgers de geknipte partner. Dankzij hun enthousiasme voor deze projecten rolde de OVAM inmiddels een aanbod uit voor de ophaling van asbestcement aan huis. Zo wordt met verschillende projecten ruim 76 procent van de Vlaamse bevolking bereikt. De vijf bijkomende bronophalingsprojecten zijn in Beveren en in de werkingsgebieden van de intercommunales Ecowerf, Igean, IVVO en Verko. In totaal gaat om 79 extra gemeenten.
Filmpjes en brochures om burger te informeren
De OVAM ondersteunt en ontzorgt in de asbestprojecten die nog heel nieuw zijn voor lokale besturen. De OVAM ontwikkelde stapsgewijze filmpjes voor burgers en brochures die de burger informeren zodat hij weet waaraan hij begint. Samen met de speciale golfplatenzak bieden alle lokale besturen verplicht twee beschermingssets aan. Dankzij de handige lussen aan de zakken kunnen zij handig opgehaald worden door de gemeente of door de afvalintercommunale. Vaak gebruiken zij hierin ook de expertise van een private inzamelaar met specialisatie in de veilige ophaling van asbestcement.