Terug naar overzicht

9 miljoen euro voor stadsvernieuwingsprojecten

Elk jaar voorziet de Vlaamse regering financiering voor stadsvernieuwingsprojecten. Dit jaar gaat het om net geen negen miljoen euro voor zeven projecten. De geselecteerde steden zijn Leuven, Brugge, Mechelen, Gent, Antwerpen, Eeklo en Genk.

De stad is het hart van onze samenleving. Daarom investeert de Vlaamse regering in stadsvernieuwingsprojecten. Steden zijn de plekken waar mensen wonen, werken, tot rust komen, en elkaar ontmoeten. De projecten die de Vlaamse regering ondersteunt moeten Vlaanderen op de kaart zetten.

De winnende projecten werden geselecteerd door een onafhankelijke jury. Dit jaar gaat het om 7,4 miljoen euro voor drie projectsubsidies en 1,4 miljoen euro voor vier thematische subsidies.

De projectsubsidies zijn voorbestemd om grote projecten te realiseren die meerdere jaren in beslag nemen. De stad Antwerpen wordt ondersteund met 2,6 miljoen euro voor de herinrichting van de Stuivenbergsite. Eeklo kan rekenen op 2,8 miljoen euro om de omgeving van de Paterskerk aan te pakken en Genk ontvangt iets meer dan 2 miljoen euro om de Stiemervallei op te waarderen.

De thematische projectsubsidies geven steden de kans om projecten te ontwikkelen rond één bepaald thema. Dit jaar werd gekozen voor het thema digitalisering.

De coronacrisis heeft ons leven op z’n kop gezet. Ook onze lokale besturen zijn op een andere manier moeten beginnen werken. Het belang van digitalisering werd op scherp gesteld. We hebben gezien dat er nog veel uitdagingen zijn, maar ook vooral veel opportuniteiten. Inzetten op digitalisering gaat over zoveel meer dan enkel telewerken.
Bart Somers, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur

 

Brugge wil met een nieuwe digitale tool de leegstand in het kernwinkelgebied te lijf gaan en ontvangt 380.000 euro om deze webapplicatie te ontwikkelen. Gent krijgt 218.000 euro om data in te zetten voor een slimme en efficiënte pakjeslogistiek. Mechelen wordt ondersteund met 500.000 euro om 120 land- en tuinbouwers inzicht te geven in de waterhuishouding. Leuven ontvangt dan weer 345.000 euro om in kaart te brengen welke lokale bedrijvigheid nodig is om een gezonde mix van hoog-, midden-, en laaggeschoolde werkgelegenheid te verzekeren.

Deel dit nieuwtje