Aanbod ondersteuning bovenlokaal uitgiftebeleid
Als minstens twee lokale besturen of een nieuwe fusiegemeente voor meerdere bedrijventerreinen op hun grondgebied een overkoepelende visie en daarop geënt uitgifteplan willen uitwerken, kunnen ze hiervoor kosteloos beroep doen op een door VLAIO aangestelde dienstverlener.
Voor elk bedrijventerrein in Vlaanderen zou er idealiter een uitgifteplan moeten bestaan. Een uitgifteplan kan aanvullend aan een ruimtelijk uitvoeringsplan principes vooropstellen inzake beeldkwaliteit, samenwerking, ruimtedelen,… waaraan bedrijven die zich er vestigen dienen te voldoen. Een uitgifteplan geeft ook weer voor welke doelgroep het terrein is ontwikkeld en hoe de selectie gebeurt van kandidaat-bedrijven die zich willen vestigen, onder welke voorwaarden toestemming tot doorverkoop wordt gegeven etc. Voor de verschillende bedrijventerreinen en vestigingsmilieus in een stedelijk gebied, economisch knooppunt of subregio vindt hierover best afstemming plaats tussen de betrokken steden en gemeenten, de provincie - vaak bevoegde planningsinstantie - en de verschillende ontwikkelaars/beheerders.
Daarom biedt VLAIO in een eerste spoor ondersteuning om een overkoepelende visie en daarop geënt uitgifteplan te laten opstellen, op maat en in nauwe samenwerking met deze steden en gemeenten en ontwikkelaars/beheerders.
Het initiatief om een overkoepelende visie en bovenlokaal uitgifteplan te laten uitwerken kan uitgaan van steden en gemeenten, intercommunales, provincies, POM’s… De effectieve aanvraag zal evenwel moeten gebeuren door één van de betrokken steden en gemeenten waarin de bedrijventerreinen gelegen zijn waarvoor de overkoepelende visie en het bovenlokaal uitgifteplan worden uitgewerkt. Die betrokken steden en gemeenten zullen in de effectieve aanvraag ook de betrokkenheid van de eventuele andere ontwikkelaars/beheerders moeten aantonen. De ondersteuning voor de opmaak van een overkoepelende visie en uitgifteplan gebeurt door één van de vermelde externe dienstverleners , die door VLAIO via een raamovereenkomst werden aangesteld.
De raamovereenkomst heeft een looptijd van 4 jaar. Aanvragen zijn in principe mogelijk gedurende de looptijd van de raamovereenkomst tot de middelen zijn uitgeput, maar voor na dit begrotingsjaar kunnen de beschikbare middelen (nog) niet gegarandeerd worden. Voor dit begrotingsjaar kunnen aanvragen doorlopend worden ingediend tot 31 oktober 2024. Telkens wanneer er minstens 2 aanvragen ingediend zijn, wordt een mini-competitie georganiseerd.
In een tweede spoor organiseert VLAIO een oproep waarbij lokale besturen, beroep kunnen doen op subsidies om via extra personeelsinzet het bovenlokaal uitgiftebeleid en ontwikkelde uitgifteplan in de praktijk te brengen. In het voorjaar van 2024 zal VLAIO deze oproep publiceren. Hou dus zeker onze kanalen in de gaten.
Meer info op de website van VLAIO of in de Subsidiemanager app.