Alles wat je moet weten over de conceptsubsidie van het Agentschap Binnenlands Bestuur
Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) speelt een cruciale rol in het ondersteunen en het versterken van lokale besturen. Een van de instrumenten waarmee het ABB dit doet, is de conceptsubsidie. Maar wat houdt deze subsidievorm precies in en hoe kan het lokale besturen ten goede komen? Hieronder vind je een blik op alles wat je moet weten over conceptsubsidies.
Wat is een conceptsubsidie?
Een conceptsubsidie is een financiële ondersteuning die lokale besturen de mogelijkheid biedt om innovatieve ideeën en projecten te ontwikkelen op vlak van stadsvernieuwing voordat ze volledig operationeel zijn. Het is een instrument dat inspeelt op de behoefte aan experimenteren en vernieuwing binnen de lokale overheden. De subsidie stelt lokale besturen in staat om concepten en ideeën te verkennen, te testen en te verfijnen voordat ze worden geïmplementeerd op grotere schaal. Het instrument is er voor de 13 centrumsteden, 21 provinciesteden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Als lokaal bestuur kun je jaarlijks (eind april) een aanvraag indienen voor maximum € 90.000.
Belangrijkste kenmerken:
Innovatief en experimenteel: conceptsubsidies zijn bedoeld voor projecten die vernieuwend en experimenteel zijn. Ze moedigen lokale besturen aan om out-of-the-box te denken en creatieve oplossingen te verkennen.
Fase voor implementatie: deze subsidies richten zich op de fase vóór de volledige implementatie van een project. Het biedt lokale besturen de kans om ideeën te concretiseren, haalbaarheid te onderzoeken en potentieel positieve resultaten te identificeren.
Diverse toepassingsgebieden: conceptsubsidies zijn niet beperkt tot specifieke domeinen. Ze kunnen worden toegepast op uiteenlopende gebieden, zoals mobiliteit, duurzaamheid, sociale inclusie, digitalisering en meer.
Waarom zou een lokaal bestuur een conceptsubsidie aanvragen?
Innovatie stimuleren: het biedt een stimulans voor innovatie binnen lokale besturen door hen de kans te geven nieuwe ideeën te verkennen en te testen.
Risicovermindering: door concepten vooraf te testen, vermindert het lokale besturen het risico van grootschalige implementatiefouten en maximaliseert het de kans op succes.
Burgerparticipatie: het stelt lokale besturen in staat om concepten te ontwikkelen die zijn afgestemd op de behoeften van de gemeenschap door actieve burgerparticipatie te bevorderen.
Hoe werkt het aanvraagproces?
- Indienen van een idee: lokale besturen dienen een idee of concept in dat ze willen verkennen met behulp van de subsidie.
- Beoordeling en goedkeuring: het ABB beoordeelt de ingediende ideeën op basis van criteria zoals innovatie, relevantie en haalbaarheid. Goedgekeurde concepten ontvangen financiële ondersteuning.
- Testfase: het lokale bestuur voert het concept uit in een testfase, evalueert de resultaten en verfijnt het indien nodig.
- Rapportage en implementatie: na de testfase rapporteert het lokale bestuur over de resultaten. Succesvolle concepten kunnen vervolgens op grotere schaal worden geïmplementeerd.
Conclusie
De Conceptsubsidie van het Agentschap Binnenlands Bestuur biedt een waardevol instrument voor lokale besturen om innovatieve ideeën te verkennen en te testen. Het benadrukt het belang van anticiperen op verandering, het nemen van risico's en het streven naar continue verbetering binnen de lokale overheden.
Voor lokale besturen die streven naar vooruitgang en vernieuwing, kan het aanvragen van een conceptsubsidie de eerste stap zijn naar het realiseren van baanbrekende projecten die de gemeenschap ten goede komen.
Meer informatie over het aanvragen van conceptsubsidies is beschikbaar op de website van het ABB en binnenkort als subsidiefiche op de tool.