Buurten op den Buiten 2022: 43 buurtinitiatieven krijgen financiële steun
10 jaar geleden sloegen de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Landmaatschappij voor het eerst de handen in elkaar om bewoners te ondersteunen die een project willen realiseren voor hun buurt of dorp met landelijk karakter. ‘Buurten op den Buiten’ erkent de kracht van kleinschalige lokale initiatieven die verbinding onder de bewoners brengen en de levenskwaliteit verbeteren. In 2022 krijgen 43 buurtinitiatieven in totaal bijna 200.000 euro steun.
Na een woelige periode van lockdowns, isolaties, bubbels, en het beperken van contacten, fleurt het sociale leven in landelijke dorpen en buurten weer op. Mensen voelen de drang om elkaar terug te ontmoeten, verbinding te maken met de natuur, met gezonde voeding en duurzame initiatieven. Dat was ook duidelijk te merken aan het aantal projecten dat ingediend werd voor Buurten op den Buiten. Uit heel Vlaanderen stuurden vriendengroepen, buurtcomités, lokale verenigingen, of zorginstellingen creatieve buurtprojecten in. Een onafhankelijke jury selecteerde 43 projecten: projecten in landelijke gemeenten, waarvan 7 in Vlaams-Brabant, 6 in Antwerpen, 10 in Limburg, 17 in West-Vlaanderen en 3 in Oost-Vlaanderen.
In januari 2023 volgt een nieuwe oproep voor Buurten op den Buiten.
Proef alvast van enkele geselecteerde projecten en laat je inspireren om misschien zelf een project in te dienen!
O.C. Sint-Ferdinand in Lummen: Buurten rond de vijver
O.C. Sint-Ferdinand en het buurtcomité van Laren engageren zich om allerlei activiteiten te organiseren rond de vijver om de buurt te laten kennismaken met personen met een beperking. Van een verwaarloosde vijver maken we opnieuw een visvijver, een prachtig plekje midden in de natuur waar zowel buurtbewoners als kinderen, jongeren en volwassenen, die in O.C. Sint-Ferdinand begeleid worden, elkaar kunnen ontmoeten en beter leren kennen.
Thûs Poperinge: een inloophuis en -tuin voor personen met een psychische kwetsbaarheid
Thûs Poperinge VZW is een vereniging die zich inzet voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. We willen een laagdrempelige springplank zijn naar re-integratie in de maatschappij. Een open huis voor personen met psychische kwetsbaarheid maar ook voor familieleden of vrienden ervan die met vragen zitten. Met dit tuinproject willen we ons activiteitenaanbod uitbreiden om zo ook het bereik van onze werking te kunnen verbreden en de band tussen onze leden te verbeteren want samen sta je sterker.
Vzw Ovenbuur Bocholt: een warm Bocholter project bij een unieke windmolen
We willen een bakoven bouwen en van de site een aantrekkelijke plek maken waar mensen samenkomen. Een gemeenschappelijke buurtoven waar regelmatig brood, vlaai of andere dingen gebakken worden. Deze traditie van 'ovenburen' willen wij terug in leven brengen. Wij willen het sociaal contact, de traditionele bakkunst en de educatie hieromtrent, nl. het verhaal van graan tot brood, een warme plaats geven in ons dorp voor jong en oud.
Wijkcomité Roosgracht in Landen: Boekeloeren op den buiten
We willen in wijk Roosgracht een ontmoetingsplaats creëren waar het aantrekkelijk is om elkaar te ontmoeten. Centraal idee is het plaatsen van een boekentil, bank en tafel, planten/ kruiden. Elke buurtbewoner kan hier genieten, een boek lezen, een verhaal delen. Een groene omgeving dat jongeren kan stimuleren tot lezen, waar buurtbewoners uitgenodigd worden tot delen en hergebruiken. Deze eigen buurtplek wordt verzorgd door de buurtbewoners en wil de opstart zijn voor een verdere wijkwerking.
Benieuwd naar andere projecten? Ontdek hier alle projecten die dit jaar geselecteerd werden.