Terug naar overzicht

Cyberveiligheid in lokale besturen

Er vloeit de laatste tijd heel wat inkt rond cyberveiligheid in lokale besturen en dat is maar goed ook. Daarom besloten we om het subsidielandschap af te schuimen, op zoek naar mogelijkheden. Na onderzoek kunnen wij het volgende meegeven:

  • Vlaanderen publiceerde een artikel over het Project Cyberveilige Steden waarin wordt gesproken over de niet-financiële ondersteuning van VVSG (toolkit, ethische hackers, … ). Vlaanderen co-financiert wél de aankoop van externe audits door EY, Deloitte, Grant Thornton. Deze subsidie is te vinden in Subsidiemanager.
  • In het Vlaamse relanceplan, opgesteld in het kader van het Europees noodfonds en waarvan de voorwaarde is dat 20% moet worden besteed aan digitalisering, gaat het enkel over het ontsluiten van data en over een verbeterde dienstverlening specifiek in het kader van lokale besturen over slimme steden. Veiligheid wordt niet genoemd.

We checkten ook de website van het Belgisch Centrum voor Cyberveiligheid en Brulocalis, maar die bronnen melden vooralsnog geen actieve subsidies.

Op Europees niveau kunnen we oproepen verwachten in de volgende programma’s: Horizon Europe, het nieuwe Digital Europe Programme, Connecting Europe Facility en InvestEU. Het ontwikkelen, in gebruik nemen en onderhouden van smart city-toepassingen is duur, en steden geven aan dat hiervoor bijkomende Europese financiering nodig is.

Nieuwe oproepen rond cyberveiligheid houden wij voor u het in oog. Volg Subsidiemanager op LinkedIn om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in het subsidielandschap.

Deel dit nieuwtje