Terug naar overzicht

De Gemeente- en Stadsmonitor 2024 als leidraad voor uw subsidiebeleid

Subsidiemanager en de Gemeente-Stadsmonitor: de ideale match om opportuniteiten te ontdekken!

De Gemeente-Stadsmonitor is een meet-en leerinstrument voor zowel besturen als burgers. Iedereen kan ermee aan de slag om het beleid van gemeenten en steden voor te bereiden, te onderbouwen en te analyseren. Driejaarlijks wordt de mening van de Vlaming bevraagd. Ook dit jaar werden 135.000 Vlamingen bevraagd. Uit de Gemeente-Stadsmonitor 2024 blijkt dat 7 op 10 tevreden is in eigen gemeente. We zoomen hieronder in op een aantal trends.

Terwijl u dit leest, legt u terwijl de link naar uw subsidiebeleid? Welke projecten helpen uw cijfers te verbeteren? Welke projectsubsidie zou u kunnen verwerven om projecten mogelijk te maken of naar een hoger niveau te tillen? De nieuwe data leert ons bv. dat Vlaanderen 403,95 EUR per inwoner werkingsubssidies toestaat. En Subsidiemanager biedt u de kans om de werkingssubsidies te beheren. Kortom, Subsidiemanager en de Gemeente-Stadsmonitor: de ideale match om opportuniteiten te ontdekken!

Tevreden inwoners, blijven inzetten op nabije woonomgeving

Bijna 4 op 10 Vlamingen geeft aan regelmatig last te hebben van snelrijders en zwerfvuil. Al zien we dat de verkeershinder licht is gedaald t.o.v. 2020. Een van de pijnpunten van vorige editie is deels weggewerkt: veilig fietsen is voor velen toegenomen. Een betere infrastructuur zorgt ervoor dat weer 1 op 2 inwoners aangeeft dat ze veilig kunnen fietsen in hun gemeente. De centrumsteden scoren hier nog iets beter.

“Het is een bewuste keuze geweest om extra middelen te voorzien voor fietsen en fietsinfrastructuur. We zien nu ook de positieve effecten hiervan. Build it and they will come. Dat geldt ook voor fietsinfrastructuur”, vertelt minister Gwendolyn Rutten. Die extra middelen vertalen zich dan ook in projectoproepen. Zo denken we spontaan aan het Pendelfonds vanuit Vlaanderen of de fietsinfrastructuursubsidies van de Vlaamse provincies. Dit jaar opnieuw in uw mailbox via Subsidiemanager.

Ook de trend van veilig naar school zet zich verder door. Al laten de gemiddelde scores nog veel groeimarge toe en zijn er grote verschillen tussen gemeenten.

Toch valt niet te ontkennen dat er trends tussen 2020-2023 invloed hebben gehad op het algemene tevredenheidsgevoel van de Vlaming.

Samenleven in diversiteit gaat steeds beter

Bijna 7 op de 10 inwoners willen hun buren helpen. De scores houden goed stand na de coronaperiode: de meerderheid van de inwoners woont in een buurt met een sterk of matig sociaal weefsel. Samenleven gaat ook over diversiteit: 3 op 4 inwoners staat neutraal tot positief tegenover mensen van verschillende herkomst. De centrumsteden doen het nog iets beter dan gemiddeld.

“Investeren in het sociaal weefsel werkt. Dat reflecteert zich ook in het vertrouwen tussen buren onderling. Gemeenten die actief kiezen om een extra inspanning te leveren rond samenleven, doen het ook in de cijfers goed. Samenleven in Vlaanderen gaat steeds beter tonen de cijfers”, zegt minister Rutten.

Zelf aan de slag!

Alle cijfers uit de Gemeente- Stadsmonitor vindt u op de website van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Het gaat in totaal om 130 cijfers uit de brede bevraging, aangevuld met ruim 250 indicatoren. Vergelijk uw gemeente met gelijkaardige gemeenten, buurgemeenten of gemeenten in dezelfde regio. Burgers, (lokale) politiek, lokale besturen of onderzoekers: iedereen kan er trends lezen of zelf ontdekken. Die trends kan u makkelijk ingeven in de subsidiezoeker om de juiste middelen te vinden om uw beleid te evalueren of bij te sturen.

Zorg- of welzijnsinstelling? De indicatoren bij ‘Zorg en Gezondheid’ geven tegelijk objectieve en subjectieve data om toekomstige projecten op toe te spitsen. Innovatieve projecten die een duwtje in de rug verdienen, want daar draait Subsidiemanager nu eenmaal om.

 

Bron: Persbericht Kabinet Rutten

Deel dit nieuwtje