Terug naar overzicht

Eerste CrossCare-oproep voor innovaties in de zorg: WAVE I

CrossCare 2.0

Het CrossCare-project stimuleert en faciliteert innovaties in de Vlaamse en Nederlandse welzijns- en zorgsector. CrossCare 2.0 werkt daarbij met verschillende oproeprondes/waves, waarbij organisaties zich kandidaat kunnen stellen voor financiële en inhoudelijke ondersteuning

De eerste oproepronde (WAVE I) bestaat uit twee onderdelen:

  • Sub-oproep ‘Multi-actortrajecten’ – Deze oproep richt zich naar samenwerkingsverbanden tussen KMO/MKB’s en zorg- en welzijnsorganisaties. Zorg- of welzijnsactoren die een concrete zorgbehoefte hebben (en daarvoor op zoek zijn naar innovatieve oplossingen en samenwerkingen) kunnen in deze eerste WAVE een ‘expression of interest’ indienen. De CrossCare-zorgproeftuinen zoeken dan samen met deze zorgactoren naar bedrijven en oplossingen op maat. Ook voor de samenwerkingen die daaruit voortkomen, is er financiële en inhoudelijke steun mogelijk. Financiële ondersteuning kan hier oplopen tot maximaal 50.000 EUR per organisatie.
  • Sub-oproep ‘Bedrijfstrajecten’ - Deze oproep richt zich exclusief op KMO/MKB’s. Een Vlaamse of Nederlandse KMO/MKB die een zorginnovatie (= product, dienst of procesconcept) ontwikkelt, kan in deze eerste sub-oproep een innovatievoorstel indienen. Zorgproeftuinen langs beide zijden van de grens coachen, ondersteunen en stimuleren daarna de geselecteerde bedrijven-ontwikkelaars en demonstreren, testen en/of evalueren hun innovaties bij eindgebruikers. De geselecteerde bedrijven kunnen aanvullend rekenen op een subsidiebedrag dat kan oplopen tot maximaal 100.000 EUR.

 

Begunstigden en timing

Begunstigden van CrossCare 2.0 zijn ondernemingen en zorg- en welzijnsorganisaties met een rechtspersoonlijkheid en met minstens één vestiging in het programmagebied van de Grensregio Vlaanderen-Nederland.

Voor de bedrijfstrajecten komen enkel KMO/MKB’s in aanmerking. In de regel gaat dit altijd om één individuele KMO/MKB. Multi-actortrajecten worden daarentegen steeds uitgevoerd door een partnerschap van bedrijven en zorgorganisaties. In zo’n multi-actortraject is minimaal één KMO/MKB en minimaal één zorg- of welzijnsorganisatie betrokken, maar ook grotere samenwerkingsverbanden met meerdere partners zijn hier mogelijk.

De timing en aanpak van beide sub-oproepen zijn verschillend. U vindt een gedetailleerde subsidiefiche in de Subsidiemanager app.

Deel dit nieuwtje