Terug naar overzicht

Focus op Europese subsidies

Europese subsidiekansen voor kleine én grote steden & gemeenten

Erasmus+ is het EU-programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport voor de periode 2021-2027. Het bevordert de persoonlijke ontwikkeling en beroepsontwikkeling van de Europese burger. Jongeren en andere deelnemers van alle leeftijden hebben behoefte aan hoogwaardige en inclusieve trajecten op het gebied van onderwijs, opleiding, informeel en niet-formeel leren om de kwalificaties en vaardigheden te verwerven die zij nodig hebben voor een betekenisvolle deelname aan de democratische samenleving, het opdoen van intercultureel begrip en een succesvolle overgang naar de arbeidsmarkt. Voortbouwend op het succes van het programma in de periode 2014-2020, blijft Erasmus+ zich inzetten om meer kansen te bieden aan meer deelnemers en een breder scala van organisaties, waarbij de nadruk wordt gelegd op de kwalitatieve effecten van het programma, om zo bij te dragen tot meer inclusieve, samenhangende, groenere samenlevingen die klaar zijn voor het digitale tijdperk. [1] 

ERASMUS+ is gekend als uitwisselingsprogramma voor studenten maar biedt zoveel meer dan dat! Naast individuen kunnen ook lokale, regionale en nationale overheden, kmo’s, ngo’s, jeugd- en sportorganisaties, scholen en onderzoeksinstellingen Europees samenwerken. 

Bij elk partnerschap is het cruciaal om relevante partners te betrekken en hun verschillende profielen, kennis en ervaring optimaal te benutten

Heeft uw lokaal bestuur een idee rond onderwijs, jeugd of sport en kan u dit koppelen aan inclusie, digitalisering, participatie of duurzaamheid? Dan biedt het ERASMUS+ programma of het European Solidarity Corps vele opportuniteiten! Met dit artikel gidsen we u door de programma’s zodat u snel van start kan met de ontwikkeling van uw project en de subsidieaanvraag. We vatten de verschillende projecttypes samen in een overzichtstabel en inspireren u met verschillende voorbeelden. 

Tenslotte moedigen we u aan om ook de nationale agentschappen te contacteren voor meer informatie of ondersteuning. 

 

ERASMUS+: veel meer dan studentenuitwisselingen! 

De specifieke doelstellingen van het programma zijn de bevordering van de [2]: 

  • leermobiliteit van individuele personen en groepen, en van samenwerking, kwaliteit, inclusie en rechtvaardigheid, excellentie, creativiteit en innovatie op het niveau van organisaties en beleid op het gebied van onderwijs en opleiding; 
  • mobiliteit voor niet-formeel en informeel leren en de actieve participatie van jongeren, en van samenwerking, kwaliteit, inclusie, creativiteit en innovatie op het niveau van organisaties en beleid op jeugdgebied; 
  • leermobiliteit van sportpersoneel, en van samenwerking, kwaliteit, inclusie, creativiteit en innovatie op het niveau van de sportorganisaties en het sportbeleid. 

Wat is ERASMUS+? 

Erasmus+ is het EU-programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport in Europa en biedt kansen voor mobiliteit en samenwerking op het gebied van: 

  • Schoolonderwijs (basisonderwijs en secundair onderwijs: 1ste graad secundair + finaliteit doorstroom) 
  • Beroepsonderwijs en -opleiding (secundair onderwijs: finaliteit arbeidsmarkt en dubbele finaliteit en voortgezette beroepsopleidingen) 
  • Hoger onderwijs 
  • Volwasseneneducatie (niet-beroepsgerichte vorming van volwassenen) 
  • Jeugdwerking 
  • Sport 

Wat is het European Solidarity Corps? 

Het European Solidarity Corps richt zich op: 

  • Jongeren die in kleine groepen een solidariteitsproject opzetten 
  • Organisaties die met jongeren werken bv. jeugddiensten 
  • Non-profit organisaties die vrijwilligers ontvangen 

De prioriteiten van het ERASMUS+ programma zijn de volgende [3]: 

Een inclusiever Europa  
Het programma is toegespitst op mensen van verschillende leeftijden en met verschillende culturele, sociale en economische achtergronden. De kerndoelstelling van het programma bestaat uit het bereiken van kansarme groepen, met inbegrip van personen met een handicap en migranten, evenals EU-burgers die in afgelegen gebieden wonen of met sociaaleconomische problemen te kampen hebben.   
  

Een digitale transformatie in Europa  
De ontwikkeling van digitale vaardigheden en competenties en vaardigheden in toekomstgerichte vakgebieden, zoals de bestrijding van de klimaatverandering, schone energie, kunstmatige intelligentie, robotica, het analyseren van big data enzovoort, van essentieel belang voor Europa’s toekomstige duurzame ontwikkeling en cohesie. Het programma kan een betekenisvolle bijdrage leveren door het stimuleren van innovatie en het overbruggen van Europa’s kennis-, vaardigheids- en competentiekloof. Europese bedrijven moeten concurrerender worden door middel van talent en innovatie. Door duurzame groei te bevorderen en rechtvaardigheid, welvaart en sociale integratie te waarborgen in Europa en daarbuiten, komt deze investering in kennis, vaardigheden en competenties niet alleen ten goede aan personen, instellingen en organisaties, maar ook aan de maatschappij als geheel.  

Een groener Europa  
In de mededeling over de Europese Green Deal[4] is de nieuwe Europese groeistrategie vastgesteld en wordt de cruciale rol erkend van scholen, opleidingsinstellingen en universiteiten om met studenten, ouders en de bredere gemeenschap het gesprek aan te gaan over de veranderingen die nodig zijn voor een geslaagde transitie om klimaatneutraal te worden tegen 2050. 
 
Het Erasmus+-programma zal een belangrijk instrument zijn om de kennis, vaardigheden en attitudes te vergaren met betrekking tot klimaatverandering en duurzame ontwikkeling te ondersteunen, zowel binnen de Europese Unie als daarbuiten. Het programma zal de mogelijkheden voor mobiliteit op groene toekomstgerichte gebieden vergroten, wat de ontwikkeling van competenties zal bevorderen, loopbaanperspectieven zal verbeteren en deelnemers zal betrekken bij gebieden die van strategisch belang zijn voor duurzame groei, met bijzondere aandacht voor plattelandsontwikkeling (duurzame landbouw, beheer van natuurlijke hulpbronnen, bodembescherming, bio-landbouw). Bovendien moet Erasmus+, waarin mobiliteit centraal staat, streven naar koolstofneutraliteit door duurzame vervoerswijzen en meer milieubewust gedrag te bevorderen. 

Een participatief Europa  
Met het Erasmus+-programma wordt de beperkte deelname van de burgers aan de democratische processen en hun gebrek aan kennis van de Europese Unie aangepakt en geprobeerd hen te helpen om de problemen te overwinnen die het hen moeilijk maken om actief betrokken te zijn bij en deel te nemen aan hun gemeenschappen of het politieke en maatschappelijke leven van de Unie. Voor de toekomst van de Unie is het van cruciaal belang dat burgers vanaf jonge leeftijd meer inzicht krijgen in de Europese Unie. Naast formeel onderwijs kan niet-formeel leren de burgers meer inzicht geven in de Europese Unie en het gevoel van betrokkenheid stimuleren. Het programma is gericht op ondersteuning van actief burgerschap en ethiek binnen levenslang leren; het bevordert de ontwikkeling van sociale en interculturele competenties, kritisch denken en mediageletterdheid. 
  

ERASMUS+ & het European Solidarity Corps: Een toegankelijk programma.  

De programma’s werken op diverse vlakken aan toegankelijkheid: 

  • Laagdrempelige projecttypes zoals ‘kleinschalige partnerschappen’ met minimaal twee organisaties uit twee verschillende landen, lagere subsidiebedragen, een kortere looptijd en eenvoudigere administratieve vereisten. Dat maakt het voor minder ervaren organisaties of nieuwkomers gemakkelijker om in te stappen. 
  • Laagdrempelige aanspreekpunten bij het indienen en de uitvoering van aanvragen- dankzij de nationale agentschappen. Zij beheren namens de Europese Commissie de fondsen op lokaal, of soms regionaal niveau. 

Voor Vlaanderen kan u terecht voor: 

  • jeugdprojecten en het European Solidarity Corps bij JINT; 
  • projecten rond onderwijs en opleiding bij Epos . 

Deze twee agentschappen zijn vlot bereikbaar in het Nederlands én begeleiden uw projectidee naar de juiste oproep. Afhankelijk van de actie, dient u het project nadien bij het nationaal agentschap in. Dit noemen we indirect indienen en betekent dat het niet direct bij de Europese Commissie wordt ingediend. 

 

[1] DG EAC Programmagids Erasmus+ 

[2] DG EAC Programmagids Erasmus+ 

[3] DG EAC Programmagids Erasmus+ 

[4] https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_nl 

Via Subsidiemanager kan u alle actieve oproepen, maar ook de andere Europese programma's nalezen om de ideale match te vinden met uw project! 

Deel dit nieuwtje