Terug naar overzicht

Het LEKP op de helling: de belangrijkste vragen en antwoorden

Het LEKP, dat in de vorige legislatuur werd gelanceerd, moest steden en gemeenten stimuleren om klimaatacties te ondernemen. Dit bleek een succes, aangezien 294 van de 300 Vlaamse gemeenten zich aansloten. Toch blijkt nu dat de huidige Vlaamse regering het pact wil hervormen en de financiering drastisch wil verminderen tot 9,5 miljoen euro per jaar.

Tom Ongena (Open Vld) stelde kritische vragen over deze hervorming:

  1. Hoe zal Vlaanderen lokale besturen blijven ondersteunen in hun klimaatinspanningen?
  2. Hoe zal de nieuwe overlegdialoog worden georganiseerd en hoe worden steden en gemeenten betrokken?
  3. Zal er nog financiële ondersteuning zijn voor steden en gemeenten die klimaatacties willen uitvoeren?

Reactie van minister Crevits

Minister Hilde Crevits (cd&v) gaf aan dat het LEKP, ondanks zijn verdiensten, administratieve lasten met zich meebracht en dat sommige maatregelen – zoals de aanplant van bomen of ontharding – in de berekeningen van het VEKA geen directe CO₂-besparing opleveren.

Crevits benadrukte dat er wel degelijk nog financiële middelen voorzien zijn voor lokale besturen:

  • De vierde en vijfde subsidieronde van het LEKP blijven behouden, met een uitbetaling van 53 miljoen euro in 2025 en 2026.
  • In totaal zal er tijdens deze legislatuur 158 miljoen euro naar lokale besturen zijn gevloeid voor klimaatmaatregelen.
  • Er komt een structureel dialoogplatform om de samenwerking met lokale besturen efficiënter te maken en administratieve lasten te verminderen.
  • Crevits verzekerde dat, indien er extra middelen vrijkomen via het Vlaams Klimaatfonds of het Sociaal Klimaatfonds, deze ook naar lokale besturen kunnen gaan.

Conclusie

Hoewel minister Crevits bevestigt dat lokale besturen een cruciale partner blijven in de klimaatstrijd en dat er nog financiering voorzien is, blijven er vragen over de toekomst van de structurele ondersteuning na 2026. Gemeenten willen snel weten hoeveel middelen er nog zullen zijn, zodat ze hun klimaatbeleid hierop kunnen afstemmen. Gemeentebesturen zijn nu bezig met hun meerjarenplanning en hebben snel duidelijkheid nodig over toekomstige financiering. De komende maanden zullen dus cruciaal zijn om te bepalen hoe het Vlaamse klimaatbeleid verder vorm krijgt en welke rol lokale besturen hierin zullen spelen. De redactie van Subsidiemanager houdt voor u vinger aan de pols.

Ondertussen nood aan bijkomende financiering voor uw geplande klimaatprojecten?

Onze subsidiezoeker biedt heel wat subsidiekanalen aan die in aanmerking komen voor uw geplande LEKP-projecten. Via de nieuwe filter ‘LEKP’ krijgt u ze allemaal op een rijtje.

Al gehoord van onze gloednieuwe subsidiematcher? Laad uw (voorlopig) meerjarenplan op. Leun even achterover terwijl onze AI-tool beschikbare subsidies matcht aan de acties van uw meerjarenplan (of bijvoorbeeld uw LEKP-acties). Ontdek de beste match en geef uw projecten een boost!

 

Benieuwd naar onze gloednieuwe subsidiematcher?

Zie de subsidiematcher in actie

Bron: Vlaams Parlement, Verslag vergadering Commissie voor Binnenlands Bestuur en Inburgering

Deel dit nieuwtje