Terug naar overzicht

Optimaliseren zoekfunctie Subsidiemanager

Optimaliseren zoekfunctie Subsidiemanager

In grote lijnen heb je 2 mogelijkheden om gericht te zoeken in Subsidiemanager: ofwel maak je gebruik van de filters in de zoekmachine, ofwel kies je ervoor om op trefwoorden te zoeken. Al is het in de eerste plaats opportuun om jouw profiel op maat in te stellen. Zo ontvang je subsidies op maat en komt het zoeken pas later.

 

 

Filters zoekmachine

Het zoeken op trefwoorden kan heel wat resultaten opleveren. Soms te veel. Vandaar dat het zoeken met filters wel wat voordelen kan opleveren.

 

 

Bovenstaande figuur toont waar je kan filteren in de zoekfunctie. Naast het zoeken met trefwoorden (plaats die steeds tussen aanhalingstekens trouwens!) kan je filteren op deadline, thema’s, niveaus van verstrekkers en op bedrag.
Zoek je bijvoorbeeld subsidies voor een infrastructuurproject? Dan filter je idealiter op thema’s ‘patrimonium en infrastructuur’ en duid je een minimum bedrag aan.

Zoeken op trefwoorden

Het zoeken op trefwoorden gaat snel en kan veel subsidies opleveren. Maar hoe zoek je nu het meest gericht?

 

Zoektermen in de praktijk

Wanneer we de zoektermen ingegeven door gebruikers in maand april erbij nemen, kunnen we enkele goede praktijken meegeven:

  • Zoek niet op veel woorden samen maar op één of maximaal twee woorden. Niet op ‘decreet bovenlokaal jeugdwerk: projectsubsidies kinderen en jongeren met een handicap’ (347 resultaten) maar op ‘bovenlokaal jeugdwerk’ (19 resultaten);
  • Zoek op ‘overkoepelende’ woorden, bv. zoek niet op ‘verbouwing’ maar wel op ‘infrastructuur’;
  • Denk ook aan synoniemen. Bv. zoek niet op ‘vorming’ maar wel op ‘opleiding’;
  • Indien je een titel van een subsidie kent en deze snel wenst te vinden, zet 1 of meerdere woorden dan tussen “XX”;
  • Spreek met iemand ‘extern’ over je project. Door dit gesprek kom je vanzelf op andere aspecten van je project, hoor je welke woorden je gesprekspartner gebruikt (=synoniemen, nuanceringen,..). Schrijf deze woorden zeker even op zodat je hier ook op kan zoeken.

 

Uitbreiden invalshoeken

Denk bij het bepalen van je zoekwoorden niet enkel aan trefwoorden uit je eigen invalshoek, maar betrek andere invalshoeken hierbij..
Een project dat speelruimte biedt aan kinderen kan tevens een project zijn met betrekking tot ontharding en klimaatadaptatie. Zoek hiervoor dus bv. met de zoekwoorden speelruimte, maar ook een met groen, natuur, ….
Een project om je streekproduct meer in het straatbeeld te krijgen kan je vanuit kunstobjectieven bekijken. Zoek dus op streekproduct, maar zeker ook eens op kunst, cultuur, openbare ruimte, …

 

Opdelen in bouwstenen = ‘ontwarren van projecten’

Het opdelen van projecten in bouwstenen wordt ook wel het ‘ontwarren van projecten’ genoemd. Dit kan op verschillende manieren, zoals via de ‘salami’-methode, het maken van een ‘puzzel’, een ‘mozaïek’ of een ‘receptenboek’.
Niet elk volledig project is altijd subsidieerbaar, maar onderdelen of bouwstenen ervan kunnen dat vaak wel zijn. Zoek daarom ook op de trefwoorden van de afzonderlijke bouwstenen.
Bijvoorbeeld, de bouw van woningen voor begeleid wonen komt misschien niet in aanmerking voor subsidies, maar een gemeenschappelijke tuin die grenst aan het publieke domein mogelijk wel. Hiervoor zoek je dus op ‘tuin, groen, natuur,…

 

Post-it oefening

Probeer eens een post-it oefening waarbij je jouw project uitlegt aan iemand anders. Daar bespreek je de wie (doelgroepen en betrokken partners), wat, waar, wanneer en hoe.
Op de post-its noteer je inhoudelijke of thematische invalshoeken, doelgroepen, organisatoren, soorten activiteiten, … Zo kan je jouw voorraad aan zoektermen uitbreiden.

 

Bijkomende begeleidingssessie subsidiemanager

  • Organisaties hebben recht op bijkomende begeleidingssessie binnen hun lidmaatschap. De sessies kunnen verschillende vormen aannemen:
  • Een uitwisselingsmoment over een geselecteerd projectidee of -aanvraag
  • Een schiftelijke feedbackronde op een subsidieaanvraag
  • Subsidiemanager integreren in jouw organisatiestructuur
  • Subsidiebeleid
  • Financiële opvolging subsidiedossiers
  • Maar ook: hoe gericht zoeken in subsidiemanager.

Steeds bereid om jou en jouw organisatie daarin verder te ondersteunen.

 

Deel dit nieuwtje